La tos és un mecanisme de l’organisme per a intentar evacuar d’alguna manera els virus, les bactèries o les partícules estranyes com la pols que estan en el nostre tacte respiratori. Té una funció que l’hem de complir, però a vegades resulta ser molesta i necessitem tractar-la. Si la tos és productiva, és a dir, fa que la mucositat es mogui, no haurem de tractar-la a no ser que sigui molt molesta i no ens deixi dormir, però haurem de procurar tossir per a arrencar el moc i que no s’adhereixi o es faci crònic.

Generalment, podem diferenciar entre una tos expectorant i una tos seca. La tos expectorant es produeix per moure la mucositat i aconseguir embolicar els virus o les bactèries per a poder expulsar-los a la major brevetat possible; mentre que la tos seca, es produeix en el moment en que les vies respiratòries estan irritades però no hi ha mucositat.

Podem optar per a tractar-la durant la nit, que és el moment que més molèsties causa, i durant el dia, intentar que la tos compleixi la seva funció expectorant. Per altra banda, la tos seca podem remeiar-la amb diferents productes. Existeixen múltiples medicaments que la tractes segons el seu origen, però existeixen múltiples remeis naturals per a aconseguir calmar la molèstia de la tos seca.

T’oferim els millors remeis contra la tos seca, per a que et sentis alleujat i puguis desfer-te ràpidament de la tos, remeis que des de l’antiguitat es fan servir per a calmar la tos i puguem afirmar que contribueixen a la millora de la sintomatología:

  • La mel, un dels millors remeis per a la tos

Existeixen múltiples alternatives amb aquest ingredient ja que existeix evidència científica que la mel pot resultar efectiva en el tractament de la tos i la irritació de la gola. Per això, te la pots prendre directament, tot i que a vegades causa una mica de picor, per aquest motiu, recomanem barrejar la mel amb una mica de suc de llimona i oli de coco. O suc de llimona amb mel i aigua calenta, tot i que no excessivament calenta, ja que ens pot molestar les altes temperatures per la irritació. Existeixen altres versions combinant la mel amb un glop de whisky o conyac.

També pots provar amb un te de pebre i mel, tot i que aquest remei és més propi per a la tos amb mucositat ja que el pebre estimula la circulació i el flux de les flemes i la mel actua sobre la tos.

Te’l pots elaborar amb una cullerada de pebre fresca i dos cullerades de mel en una tassa d’aigua bullint. Haurem de deixar-lo reposar durant 15 minuts, després el colarem i ja estarà llest per consumir-lo. És força recomanable fer bafs ja que el vapor d’aigua bullint suavitza les vies respiratòries i estova la mucositat, afluixant la congestió nasal. Si combinem aquest vapor amb farigola o eucaliptus contribuirem a potenciar els seus efectes.

 

  • Les herbes contra la tos més efectives

La farigola calma la tos i relaxa la musculatura de la tràquea, a més actua contra la inflamació. Pots fer bafs com hem indicat anteriorment, o fer un te de farigola. Pots trobar-lo en practiques bosses o elaborar-lo amb unes fulles de farigola picada. Si consumim la infusió de farigola, li afegirem mel i llimona per a millorar el seu sabor i augmentar els efectes contra la tos.

El mentol és un extracte que també té propietats contra la tos, ja que adormen una mica la gola i fa que es produeixi el reflex de la tos. Poden ajudar-te també, les herbes com la menta, ja que refresca les vies respiratòries, la flor de saüc o la mentha spicata, coneguda també amb el nom de “hierbabuena”.

  • El gingebre, un potent descongestionant

El gingebre té moltes propietats i entre elles està la seva capacitat antihistamínica i descongestiva. Pots consumir-lo e infusió amb llimona i mel.

Hauràs de ratllar mitja arrel de gingebre i deixar-lo bullir durant 15 minuts, després colar-lo i afegir-hi la mel i la llimona abans de consumir.

Us recordem que el gingebre té un sabor picant pel que la mel contrarestarà aquest sabor, si no és del vostre grat, podeu afegir més mel o bé, més aigua.

  • La ceba, un aliat per a la tos sobretot en nens

La ceba, té múltiples propietats, però destacarem la seva capacitat expectorant, desintoxicant i depurativa, així com antioxidant, per això, ajudar a controlar la tos i desinflama les vies respiratòries i la gola.

Existeixen diversos remeis amb la ceba, com tallar una ceba en la habitació a l’hora de dormir i, situar-la al costat del llit, junt amb un got d’aigua calent o un humidificador per a que es reparteixi per la habitació els gasos que allibera la ceba al ser tallada. Això frenarà la tos, ja que al respirar es produirà una millora de la irritació de les vies respiratòries.

També podem elaborar un xarop de ceba i mel amb suc de llimona. Ratllarem mitja ceba junt amb dos cullerades de mel, el suc d’una llimona i aigua tèbia. Ho consumirem tres vegades al dia per a controlar la tos. És aconsellable que la mel i la ceba reposin durant una nit per potenciar els efectes.

Un altre dels remeis és bullir dos cebes tallades a trossos durant 20 minuts i consumir l’aigua resultant amb mel i llimona.

L’arrel de la regalèssia, és un altre dels remeis més utilitzats des de l’antiguitat contra la tos, ja que actua com a suavitzant de les vies respiratòries i contribueix a la menor irritació de la gola. Bastarà amb xuclar el pal o, deixar-lo bullir durant 20 minuts i beure aigua amb una mica de mel i llimona.

Com podreu veure, la llimona sempre està present i és que actua contra la tos amb les seves propietats antibacterianes pel que diuen de llepar una llimona amb pebre també ajuda a controlar la tos seca.

Us recomanem que si patiu asma, el vapor pot exacerbar la tos, pel que recomanem que proveu amb els diferents remeis per a trobar quin és el més efectiu en el vostre cas.

Recorda que la tos té la seva funció en l’organisme, i que hem de tractar les molèsties que produeix, però eliminar-la per complet no és la solució; ja que el cos busca treure la mucositat que ha embolicat al virus o a la bactèria que s’ha introduït en el nostre organisme.

 

miel_de_agave_es_saludable

Leave a reply